Krumkager nr 6. (tykke)

På sensommeren var jeg og mannen hundevakt for svigerforeldrene, og vi hadde huset deres for oss selv. Dette førte til at jeg gravde meg gjennom kjøleskapet for å finne ut om det var ingredienser nok i huset til å følge en Winsnes-oppskrift uten å gå på butikken. Grunnen til at jeg starter med nummer seks av totalt sju krumkakeoppskrifter, er altså hva jeg hadde for hånden. Og at svigermor hadde et elektisk krumkakejern, noe jeg selv ikke har. Og delvis fordi jeg en gang tidligere også har lagd tygge krumkaker etter en eldre oppskrift. Heldigvis ble disse bedre.

Skulle jeg lagd disse kakene igjen, ville jeg brukt samme oppskrift. Ganske enkelt fordi de ble så gode. Likevel er det ikke gitt det er sånn du ville lagd den. Begrepet krumkaker viser til en haug forskjellige kaker – bare fru Winsnes gir oppskrift på hele sju forskjellige slag. Fellestrekket er krumminga, og krumminga er den delen av denne oppskrifta jeg virkelig ikke fikk til.

Jeg klarte nemlig slettes ikke å rulle kaka rundt en stokk. Tvert om! Når jeg prøvde å rulle dem i jernet ramla de fra hverandre, og når jeg prøvde å rulle dem på benken sprakk de og ble stygge.

Det er ikke gitt det er oppskrifta sin skyld. Kanskje er det min skyld – for jeg er ikke spesielt flink til å rulle kaker rundt stokker. Om du prøver oppskrifta og faktisk klarer å lage noe annet enn flatkaker – fortell meg det gjerne i en kommentar.

Litt om og men

Når sant skal sies, er det endel vanskelige variabler i disse kakeoppskriftene. Sukkeret er annerledes (men mer om det senere), egga standardisert til det jeg tror er en størrelse litt over et eldre gjennomsnitt, og om jeg skal stole på et radiodebattprogram jeg hørte engang er dagens hvete avla fram for bedre å kunne lagres – og om jeg husker rett betyr det at det er mindre fett i melet. Usikker på om det gjør at det oppfører seg annerledes eller ikke. Dessuten er dagens sitroner ferskere og man trenger mindre sitronskallgult for å oppnå frisk sitonsmak på baksten. Alt er altså feil.

Egget jeg brukte var av den mellomstore økologiske typen. Før kakking veide det 57g, og etter kakking veide det nøyaktig 50g.

Jeg testa forresten å legge dem i kjøleskapet, men det var ingen braksuksess. Når deigkulene legges i jernet, og de presses flate, er det jo fordi smørret smelter. Og når de har vært i kjøleskapet smelter smørret sent, og kakene blir slett ikke like gode. Nei. Lag deigen og bak kakene med en gang. Det er lettere sånn.

Oppskrift og fremgangsmåte

Ingredienser

  • 250 g klarna smør (men jeg bare smelta det i mikrobølgeovnen)
  • 250 g hvitt sukker
  • 250 g sikta hvetemel
  • 1 egg
  • 20 g kverna mandler
  • rasp det gula skallet av 1 sitron

Framgangsmåte

Smelt smørret og hell i sukkeret mens smøret fortsatt er flytende. Visp det så godt du kan med miksmaster. Det blir ikke hvitt eller noe sånt.

Jobb inn hvetemelet (jeg brukte miksmaster her og, men det er nok lurere å bytte til miksmasterens eltekroker om du faktisk vet hvor dine er.)

Ha i egget, de kverna mandlene, sitronskallet.

Deigen har nå en konsistens som såvidt er stiv. Man kan rulle den i fingrene, men man kan også speie den som om den var en fiskekake.

Ta ca. en spiseskje med deig, rull den til en kule, legg den midt i jernet og press jernet sammen så kaka blir flat. Steketiden er omtrent som andre krumkaker (altså, den tida det elektriske jernet mente at en krumkake skulle stekes)

De bør ikke bli for brune, og det blir de fort. Selv om litt for brune krumkaker også smaker godt, forsvinner mye av sitronsmaken da, og sitronsmaken kler kakene godt.

***

Om du også gir opp krumminga, kan du forresten skjære den i fire med kniv eller pizzaskjærer, så er de lettere å legge på fatet. De blir flate og sprø og ganske harde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s