Om bloggen og bloggerskene

Det finnes flere utgivelser som presenterer noen av Hanna Winsnes oppskrifter, men jeg har fremdeles til gode å se noen lage alle sammen. Og det er det jeg har tenkt å gjøre her. Det kommer til å ta tid, og jeg kommer naturligvis til å lage oppskriftene en av gangen. Grunnen til at jeg valgte Winsnes, og ikke et eldre, håndskrevet kokebokmanuskript, var at bøkene hennes var enormt utbredt over en lang tidsperiode. Jeg ville heller gå gjennom en bok som har hatt en sterk påvirkning på norsk matkultur, enn en som kun representerer det norske borgerlige kjøkken.

~*~***~*~

Jeg har elendig tilgang på såvel pattegriser og spedkillinghoder som upasteurisert melk og ferskt blod. Men jeg fikk nå altså for meg at det hadde vært morsomt å gå gjennom Hanna Winsnes kokebok, andreutgaven, fra 1846, og se hva jeg får ut av det. Hvorfor ikke førsteutgaven, spør du kanskje?  Bedre register og innholdsfortegnelse skal ikke kimses av.

Saken er nemlig den, at hver gang jeg leser gamle kokebøker, sitter jeg og tenker på alle smakene som har forsvunnet. Mye av tida skyldes det kanskje at det ikke var videre gode smaker i utgangspunktet, men det er vel ikke bare derfor?

Jeg lever ikke under illusjonen av at smaker nødvendigvis kan reproduseres. Mat lagd på elkomfyr vil aldri smake det samme som mat lagd på glør og grue, i vedfyrte steke- og bakeovner. Dessverre vil mat lagd på gammelmåten heller ikke smake det samme for meg som er vant til mat lagd på elektrisk maner, som det smakte for de som spiste den tidligere, som kanskje var vant til en grad av røksmak, eller som ikke hadde fri tilgang på billig, fersk kjøttmat. Det er altså mange vurderinger jeg kunne ha gjort…

Men æsj. Jeg har tenkt å gjøre dette på enklest mulig måte.

~*~***~*~

Marthe Glad Munch-Møller, historiker, veldig interessert i hverdagslivshistorie. Har altfor mange hobbyer, men selv om jeg strengt tatt kan lage mat, har aldri matlaging vært en av dem. Til gjengjeld er jeg veldig glad i å spise mat. Engang hvert jubelår tenker jeg at historisk matlaging hadde vært en gild hobby å ha, men til nå har det blitt veldig sporadisk. Har gjennom åra lagt meg opp endel gamle kokebøker.

Mora til Marthe, Hege Glad, lærer, bra på å lage mat og flink på det meste, har nylig kommet med på laget. Når hun har skrevet noen ord om seg selv, blir denne teksten bytta ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s