Trondhjems-kager

Blandt andre gode norske Sager
I Nidaros man stundom bager
De ægte fædrelandske Kager,
hvortil man følgende da tager:

Man stærk i Skumning visper Fløde,
En Pot udaf den bedste, søde,
Et halvt pund Smør og seksten Blommer
Af Æg man slaar, og deri kommer

Saa et pund Meel og Kardemomme
Kaneel og Sukker man ikomme
Af sidste som Enhver behager
Og saa man Æggehviden tager

Slaae den for sig, at deri haves;
I Papiir-former Kagen laves
I bagerovn paa Eisenplader,
Man Trondhjems-lagen stege lader

***

Denne verseoppskrifta kommer fra kokeboka til Hans Allum. Kakene ligner litt på Trondhjemskakene til fru Winsnes, men ikke helt. Kanskje Allum sine er bedre. Kanskje de bare er litt mer fedrelandske, hvem vet.

Winsnes sine Trondhjemskaker er småkaker som minner om tørt sukkerbrød. Man skulle tro de hadde mer smak, siden de primært består av egg og fløte. Det har de ikke. Dette er visst en subtil småkake, men toppa med en god slump bringebærsyltetøy gjorde de seg godt til te.

Det morsomme med denne oppskrifta er at den fordrer at man lager muffinsformer av papir, og at disse muffinsformene ikke skal smøres. Oppskrifta er blitt liggende en stund mens jeg grubla på åssen papir jeg skulle lage disse muffinsformene av – men når jeg til slutt prøvde oppskrifta endte jeg med å bare bruke vanlige muffinsformer fra coop. Funka greit det og.

Oppskrift og tilvirkning

Som vanlig har jeg redusert oppskrifta til sin minste mulige versjon: Dette skal bli 15 kaker.

1 egg
1 eggeplomme
20g sukker
Piskes til eggedosis

2,5 dl fløte
20g sukker
vanilje (jeg brukte dette vaniljesukkeret her)
Piskes til krem

Bland de to rørene sammen og pisk videre

95 g mel
– siktes og blandes forsiktig inn så ikke lufta skal gå ut av røra.

Fordel røra på femten muffinsformer. Ideelt skal røra ligge fingertykk i formene, men hos meg var røra altfor kremete til at det var mulig å tenke på tykkelsen.

Så lagt så godt. Steketemperaturen – «to timer etter at grovd brød er udtaget» tilsvarer marengs, altså ca 120 grader. Dessverre stekte jeg først mine kaker på 85 grader, fordi jeg surra med temperaturene – det kan jeg fortelle at ikke fungerer. Men resultatet av denne forvirringa er at jeg ikke har noen steketid.

Derfor må jeg bare gi den samme steketida som Winsnes gjør: Stek dem lenge, til de er sprø.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s