Hvide nødder


Hvite nøtter er oppført i kategorien «Smaakager at byde til Syltetøi», men jeg er for å være helt ærlig ikke helt sikker på hvor syltetøyet kommer inn i bildet. Jeg vet at barna i gamle barnebøker spiste syltetøy til kaker, men bøkenes forfatterinner er irriterende ordknappe og forteller ikke hva de gjør med syltetøyet. Det hender at faren min snakker varmt om syltetøyspising, men for meg kjennes det som å møle pålegg, og bortsett fra ved alvorlige hikkekuler har jeg derfor aldri gjort det. Derfor er jeg blank: Spiser man syltetøyet med skje ved siden av småkakene? Dypper man småkakene i syltetøyet? Dypper man småkakene i kaffen, men spiser syltetøyet? Har man syltetøyet i teen? Om noen skulle ha et maleri av et teselskap på 1800-tallet som forklarer hva i alle dager man gjør med dette syltetøyet, blir jeg altså overlykkelig. All forklaring av syltetøyspising vil forsåvidt bli møtt med begeistring.

Om vi ser bort fra syltetøymysteriet, er disse småkakene kjempegode. Riktignok er de ganske subtile på smak, og passer altså best for de som elsker alle slags småkaker. For sånne som meg, altså.

Det morsomme, er at denne amerikanerinnen er den eneste jeg sålangt har funnet som i det hele tatt nevner Hvite nøtter på internett. Riktignok har oppskrifta forandra seg litt på sin vei over dammen: Mandlene er bytta ut med Macadamianøtter, og hun bruker vann i steden for eggeplomme, men bortsett fra det, er forholda mellom ingrediensene i stor grad det samme som hos Winsnes. Det er også en oppskrift i kokeboka Kaker til kaffen, men den er veldig annerledes og jeg gidder derfor ikke forholde meg til den. Siden kakene sprakk litt under stekinga, stjal jeg amerikanerinnens idé med å rulle kakene i sukker. Fordelen er at kakene blir penere av det, ulempa er at de blir søtere – men det er ikke en skrekkelig søt kake i utgangspunktet, så de tåler det godt.

Oppskrift og framgangsmåte

Hvide nødder
Gir ca 50 småkaker.

63 g hvitt sukker
63 g kaldt smør
1 eggeplomme
1/8 ts vaniljesukker.
31 g skolda mandler
93 g sikta hvetemel

Stekes på 180 grader 10-12 minutter.

Forberedelse:
Skold og støt mandlende. Det går sikkert greit å finhakke dem også, men det kan hende at det gjør kakene vanskeligere å trille. Mandler skoldes lett ved å koke dem til skallet blir litt rynkete og «poppe» dem såsnart de har kjølt seg ned nok til at det er mulig å ta på dem. Ikke la dem ligge til de blir helt kalde, for da går arbeidet tregere.

Framgangsmåte:
Rør smør og sukker hvitt og visp inn eggeplomma. Ha i mandlene og vaniljesukkeret og pass på at det er ordentlig fordelt før melet kommer i. Jobb inn melet med fingrene. Sett deigen i kjøleskapet et par timer så den blir ordentlig hard.

Ta bare litt deig ut av kjøleskapet av gangen – deigen er håpløs å forme om den ikke er kald. Trill ut små kuler (mine var 4 gram, akkurat store nok til å ligge pent i 1/4-teskjemålet). Om du ønsker, kan du dyppe kakene i sukker før steking, men vit at det er et avvik fra originaloppskrifta.

Legges på kald plate og stekes i 10-12 minutter på 180 grader.

Forresten: Om du steker et helt brett av gangen, kan det hende at temperaturen må settes opp. Komfyren min varmer veldig ujevnt, og er varmere innerst enn ytterst. Når jeg fylte den innerste tredelen av brettet ble kakene pene, – men når jeg fylte et helt brett, valgte de ytterste kakene å sprekke og smelte og å trenge et par minutter ekstra i ovnen. Det kan hende dette ikke er noe problem om du har en mer fancy komfyr enn min, men jeg tenkte jeg skulle nevne det likevel.

 

4 kommentarer Legg til din

 1. livetleker sier:

  I gamle dager var syltetøyet ofte tynt enten man rørte eller kokte det. Noen ganger brukte man tykningsmiddel, men ikke alltid. Tynt syltetøy ble spist med skje. Man satte fam småkaker, krumkaker, vafler e.l. en skål syltetøy og kanskje krem. Så forsynte man seg og spiste syltetøyet med en teskje. Dette har jeg gjort selv mange ganger da jeg var barn.

  Liker

  1. Mumrik sier:

   Takk takk. Da var mysteriet løst 🙂

   Liker

  1. Mumrik sier:

   Det var jo litt juks med det sukkeret. Uten sukker er de nemlig slett ikke pene.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s